Zkreslené vidění - Buď sám sebou

Kým už jiným by měl člověk být?! Tedy jestliže se mu podařilo úspěšně překonat telecí léta a poznal, že každý vzor má i své mouchy.
Čulibrk - 270

 Opět jedno z témat, které se zdá být tak jednoduché a snadno popsatelné, že by nějakou slušnou úvahu k němu napsal i žák třetí třídy základní školy. Ale potěš koště!

 Chtěl jsem mudrovat o vlivu prostředí, společnosti, výchovy, ideologie, školy, náboženství a rodiny, ale kdo by to četl?

 Ono je vůbec sporné a nejednoznačné, kdy se z malého človíčka stává bytost samostatně myslící a jednající. Už do školky chodí individuality, budoucí učitelky, lékaři, vzorně podpantofelní manželé, šéfové, všeumělci, ale i kriminální živlové a pouliční děvy a povaleči všeho druhu. Škola je srovná do latě a přizpůsobí systému, ale i tak základ je dán. Chlapeček, kterému ostatní děti bourají bábovičky z písku, a on jen zdrceně kouká, asi později nebude náčelníkem policie. Z holčičky, která mu bere lopatku a kope ho do zadku, se jistojistě nestane domácí puťka. Někdo je osobností schopnou rozumného nebo i samostatného uvažování v pěti letech a jiný neví, co se sebou, čím je a proč ani po padesátce.

 Jsou lidé, kteří se snaží podobat svým vzorům. A jde nejen o fanynky zpěváků, či podržtašky nadějných politiků. Už jsem mnohokrát slyšel o druhém Krylovi (míněn Ortel) nebo dalším Menšíkovi (což má být Donutil). Leč marná a zbytečná je všechna snaha být jako někdo jiný. Vydělat na tom mohou snad leda padělatelé obrazů. Do doby, než je odhalí a chytnou.

 Ale abych to odlehčil. Vím o jedné výjimce. Vzpomínáte na TV seriál Křeček v noční košili? Tak právě toho inženýra Křečka řídili nakonec dva pidilidi v jeho hlavě. Byl to ovšem zloděj a padouch. Ale šlo jen o rodinnou sci-fi. Takže nic ze života.

 Kdo chceš být sám sebou – nečti noviny, neprojížděj internet, nedívej se na televizi a zacpi si uši před rádiem! Odevšad proudí směs informací, dezinformací, polopravd, lží a propagandy.

 Kdo chceš být sám sebou – nevycházej vůbec z domu, s nikým nemluv, nechoď do žádného zaměstnání, nekoukej z okna! Veškerá komunikace snahu po vlastním bytí jenom podkopává.

 Kdo chceš být sám sebou – odjeď někam daleko, kde tě nikdo nezná, například do mongolské pouště, zahoď všechny doklady a začni upřímně přemýšlet, proč nikdo jiný tebou nechce být! Ale pozor na červa olgoje chorchoje!

 A hlavně nic z toho neber vážně.

 On už i Čulibrk kroutí hlavou.

-----------------------------------

P.S. - Zkuste kliknout na mou fotku vpravo nahoře.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 14.4.2023 13:30 | karma článku: 9,42 | přečteno: 161x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 11,69