Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkreslené vidění – Každý mocný

Moc ovládaných je větší, než si kterýkoli mocipán uvědomuje. Potíž je jen v tom, že poddaní si svoji sílu uvědomují až tehdy, když je nejhůře. Máme čekat, až se otevře hora Blaník? Nebo se vzpamatujeme dřív?
Čulibrk - 213

 Mít moc. Mít možnost ovládat lidi. Mít potěšení z toho, že na mně záleží, co budou dělat, co si budou myslet, komu se budou klanět, co budou jíst a pít a zda budou vůbec žít. Být diktátorem. Věru odporný sen. Občas ho někdo sní. A má, samozřejmě, ty nejlepší úmysly. A k tomu dost prostředků i odhodlání je realizovat.

 Ovšem základem veškeré moci je ochota otroků, poddaných, spolupracovníků, obyvatel a všeho toho ovládaného davu podrobit se rozhodnutím vůdce. Kde by byli všichni neomylní nadlidé, nedotknutelní papaláši, velitelé bitev a strůjci dějinných událostí bez poslušných kývalů, nemyslících robotů a odevzdaných zástupů? Představte si třeba každý svého neoblíbeného diktátora na nudistické pláži, bez prostředků, daleko od svých oveček. A v zahraničí. Nikdo ho nepoznává, nikdo mu nepodlézá, je zcela sám, opuštěný a bezmocný. Tedy jen pro útěchu. Protože ti profláklí a už mrtví tam nikdy nebyli a současní všemocní se tam jen tak nedostanou.

 Oproti lidem, kteří se opájejí mocí, ať už ve snech, v zaměstnání, nebo v čele státu, jsou i tací, kteří mají přirozenou autoritu. Nevynucovanou ani postavením, ani represivním aparátem. Plynoucí z důvěry, víry ve správné a spravedlivé úsudky atd., neboli charisma. Takoví lidé vedou skautské oddíly, organizují kluby turistů, jsou v čele občanských iniciativ za nekácení alejí, pořádají sbírky pro nemocné děti a vůbec jsou všude, kde se něco děje.

 Přesto je obecný nedostatek lidí s přirozenou autoritou. Všechna důležitá místa, kde se rozhoduje o osudech obyvatel této země a v neposlední řadě o financích, jsou obsazena bezcitnými a nebezpečnými narcisy a psychopaty. I v případě, že nějakým omylem nejsou, má nad nimi kontrolu politicko-ekonomická mafie.

 Vliv občanů na osud vlastního státu je pramalý a formální. Proto k volbám chodí stále méně voličů, proto klesá důvěra v politické strany a politiku obecně, lidé nevěří státu a stát nevěří lidem. Byrokraté vládnou, policisté poslouchají rozkazy a veřejné mínění deformuje propaganda. A systém funguje beze smyslu a zástupy pokořených služebníků si ani neuvědomují, komu slouží a proč. Bude tomu tak do té doby, dokud si většina z nás bude myslet, že to nelze změnit.

 Až nás povedou osobnosti, ne výkvět galerky a profíci vlastního prospěchu, budu hrdý na to, že jsem Čechem. Těším se marně?

 Zatím jsem to nezažil. Ani Čulibrk.

 

-------------------------------------------------------------------

 

Dodatek dvacátý třetí – Válečné štvaní aneb válka je vůl

 

 Chtěl jsem už skončit s dodatky, tedy alespoň dočasně, protože smečka politiků si našla jiný nástroj na ovládání poddaného lidu, a bubáka chřipky maskovaného za covid-19 se už bojí jen skalní vyznavači bratrstva Svědků Covidových. Oni ale zase přijdou, byznysmeni se zdravím.

Nicméně strašidlo pro obecný lid vykouklo z krabice, kde si ho mocipáni pěstovali už nějakou dobu. Jmenuje se Putin a jeho válka na Ukrajině.

K běsnění proti prezidentu Ruska jsem se nepřipojil. Především ho nepokládám za jediného odpovědného viníka zločinů na Ukrajině, a k tomu navíc naše česká celonárodní válečná hysterie přejmenováváním ulic počínaje a novým ukrajinským vejcem a zmrzlinou (ne)konče mi připomíná spílání Rudého práva jestřábům z Pentagonu v padesátých letech. Budou se i Vladimírové přejmenovávat podobně, jako po 2. světové válce Adolfové? Vývoz americké demokracie není nic jiného než bezohledné kšefty se zbraněmi. Je mi líto každého zmařeného života, ale nestavím ukrajinskou matku s dítětem, která prchá před ruskými tanky, nad ruskou rodinu, jíž nezbylo než odejít do Luhanska a tak přežít nepříjemnosti Ukrajinců. Příměr o jiném metru asi bude pravdivý. A začalo to Majdanem.

Proto nechodím na demonstrace organizované pochybným spolkem Milión chvilek pro demokracii, proto nehraji na náměstích protestsongy, nekopu do Jarka Nohavici, nemám na facebookovém profilu modrožlutou vlaječku a odmítám skandovat primitivní hesla typu: „Putine, shoříš v pekle!“.

A jsem zvědavý, jak dlouho potrvá veřejnému mínění, než se obrátí proti uprchlíkům, které nyní s poklonami vítá. Tipuji to na několik týdnů, maximálně měsíců. Těm zoufalým, kteří azyl potřebují, tu změnu postoje vůbec nezávidím.

Lidstvo je schopno degenerovat velmi rychle.

Slituj se Bůh nad pouští!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 11.3.2022 13:30 | karma článku: 12,58 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Potomci volů

Je jich tu, jako kdyby je shazovali z letadla. Nebo z nebe. Čemuž se nedivím. Kdo by si je chtěl dobrovolně nechat? Nemají tu nakonec někde poblíž hnízdo?

3.5.2024 v 13:30 | Karma: 18,64 | Přečteno: 333x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Svoboda slova 2

Co nemají mocipáni pod kontrolou, tím se cítí být ohroženi. Mocní se bojí slova, samostatného myšlení a pravdu přímo nesnášejí. Jinou pravdu. Mají svoji.

26.4.2024 v 13:30 | Karma: 17,03 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Ekonomika

Vlastně mne nejvíc zajímá, jestli vydělám tolik, abych si za to koupil, co potřebuji. A aby zbylo ještě i na horší časy. A kradlo víc rudé bratrstvo nebo současná mafie u koryt?

19.4.2024 v 13:30 | Karma: 19,86 | Přečteno: 444x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Zimní bunda

Jsme materialisté větší, než je zdrávo. Věci a touha po nich nás ovládají v míře, kterou si odmítáme připustit. Závislost na nadbytku nám zatemňuje rozum a bere radost ze života. Mít je pro nás víc, než být.

12.4.2024 v 13:30 | Karma: 14,09 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Zkušenost a chyba

Kdo nedělá chyby, ani nemůže být člověkem. Kdo se z nich nepoučí, ani si jím nezaslouží být. Kdo stále opakuje tytéž, má dlouhé vedení, někdo ho proklel, nebo je jednoduše hloupý.

5.4.2024 v 13:30 | Karma: 13,81 | Přečteno: 286x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 17,43
  • Průměrná čtenost 292x
Jsem expresident KKR, dárce plazmy, skládám básně, písně, musím je i sám interpretovat (nikdo jiný na to není) pomocí kytary a jiných hudebních nástrojů, zabýval jsem se grafologií, sloužil jsem u PS, vedl pionýry, byl finančním poradcem...

Věřím, že inteligentní člověk je schopen s jiným inteligentním člověkem se vždy domluvit. Jestliže oba chtějí. S těmi ostatními jak kdy. A že stejnou věc lze vidět i jinak.

Čulibrka uveřejňuji se zhruba ročním zpožděním v 13.30 hodin každý pátek.

Rád si přečtu vaše názory v debatě. Jakékoli. Napsat mi můžete i na https://www.facebook.com/jindrich.kubanek.3

Seznam rubrik