Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkreslené vidění – Problémy

Poprat se s problémy je základní podmínka přežití. Ať se to týká člověka, instituce nebo státu či národa. Češi se perou, jen když není zbytí. Ale nelze říci, že by vždy vyhrávali.
Čulibrk - 142

 Vlastně je řeč o české národní povaze. Pokud jsme ochotni připustit, že něco takového vůbec existuje. Snad i ano, ohlédneme-li se proti proudu času a výsledky historických událostí nějakým způsobem vyložíme.

 Různé národy a národnosti mají různou předsudečnou pověst. Jen namátkou tedy z těch horších. Polák je zloděj a šmelinář, Němec je namyšlený hulvát, Ukrajinec primitivní kopáč, Maďar nesrozumitelný exot. Vše to jsou hloupá zjednodušení. Navíc tak je snad vidí jen ne zrovna přemýšlivá část Čechů. Právě tyto národy by nám mohly být vzorem. Alespoň v tom, jak se dokázaly prosadit navzdory osudu i sousedům. Až na ony Němce, ale to by byla jiná písnička.

 Čechy charekterizoval coby smějící se bestie už za protektorátu Říšský protektor Reinhard Heydrich. Což se mu, jak známo, nevyplatilo. Mí Češi mi rozumějí. Řekl prý po premiéře Dona Giovaniho W. A. Mozart. Pravda, chválil Pražany. Kdo neskáče, není Čech. Skandovaly tupé a nadšené davy při vítání stříbrného mužstva fotbalistů roku 1996.

 Ale k historii. Snahu nám nelze upřít. Když to šlo a když to bylo dovoleno, davy vyšly do ulic a požadovaly nápravu nespravedlností, odstranění viníků zlořádů, sociální spravedlnost a vůbec lepší svět. Přitom se vždy zbouraly nějaké pomníky, pobilo několik zpátečníků a reakcionářů a odpoledne dobro zvítězilo. Rovnou z náměstí se šlo vše zapít do hospody. Což vydrželo pár dní. Pak se znovu začínalo šeptat, o něčem přestávalo mluvit, zas se někam muselo a nesmělo, přihrbila se záda, zkrátka bída v novém hávu. A noví páni se učili práskat bičem.

 Jsme omezeni zeměpisnou polohou a našimi sousedy. Že dosud setrváváme jakožto stát, za to můžeme děkovat jen členství v NATO. S naší současnou armádou bychom se neubránili ani většímu rozzlobenému ozbrojenému gangu. Jsme natolik závislí na EU a USA, že není v naší moci změnit profláklý mafiánský systém tzv. liberální demokracie v cokoli lepšího bez požehnání zahraničních autorit. Tímto tvrzením jsem se jistě stal příznivcem konspiračních teorií a tudíž málo a těžko důvěryhodným člověkem. O půlstoletí zpět bych byl zaprodanec a renegát a ještě dříve bych asi i visel. Takže mohu být rád a spokojen.

 A česká národní povaha? Rád bych udělal nějaký závěr, nejlépe pozitivní, ale myslím, že Čulibrk má pravdu.

.......................

Dodatek podruhé

 Výše uvedený díl Čulibrka jsem napsal před rokem, 26. Srpna 2020.

 Za normálních okolností se aktuálními pomíjivostmi nezabývám, ale normální okolnosti jen tak brzy nenastanou. Už jen proto, že organizovaný zločin je nyní na úrovni, ve které se cítí být nepotrestatelným, ať provádí prasárny a genocidu jakéhokoli druhu.

 Jsme nyní v podobné situaci, v jaké byli Židé po vyhlášení Norimberských zákonů. Hlavně v Německu, ale nejen tam. Perzekuováni byli již předtím. Nadlidé jim brali svobodu postupně. Začalo to bojkotem židovských obchodníků. Pak mnohdy vyrabováním obchodů. Pokračovalo vyloučením z veřejné dopravy, zákazem sňatků Árijců a Židů, potom nesměli chovat psy ani kanárky, děti se místo škol učily v synagogách a tak dále. Nato museli nosit viditelně šesticípou hvězdu. Židovské samosprávy sestavovaly seznamy lidí, kteří pak odjížděli transporty do koncentračních táborů. Co je čeká, nikdo netušil. Totiž nikdo si to neuměl představit. Matky s dětmi, profesoři, rodiny, dělníci, mladí, staří… Většina si myslela, že na ně kdesi čeká nový domov. Že šlo o konečné řešení, tušili možná až koncem války. Odtamtud pošta nechodila. Do té doby se nic takového nedělo. Určitě tedy ne v takovém měřítku a posvěceného státem a právem. Analogie s dneškem se nabízí. Podotýkám, že jsme teprve na začátku.

 Napadá mne ještě jedno přirovnání. Organizátoři lživé kampaně Covid-19 na místní, tedy republikové úrovni, mi připadají jako zloději. Zloději kovů, kteří vědí, že na trati, kde oni tohoto večera právě loupí, pojede vlak až bůhvíkdy. A že v pohodě těch několik metrů kolejnice stihnou uřezat a odmontovat, odvézt do sběrny a ještě se dnes večer za výdělek v hospodě pořádně opít. Cože? Že vykolejí vlak? Že veze lidi? Že budou mrtví, ranění? A to je naše věc? Říkají.

 Lidstvo je schopno degenerovat velmi rychle.

 Slituj se Bůh nad pouští!

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 30.10.2020 13:30 | karma článku: 7,31 | přečteno: 185x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Potomci volů

Je jich tu, jako kdyby je shazovali z letadla. Nebo z nebe. Čemuž se nedivím. Kdo by si je chtěl dobrovolně nechat? Nemají tu nakonec někde poblíž hnízdo?

3.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,90 | Přečteno: 254x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Svoboda slova 2

Co nemají mocipáni pod kontrolou, tím se cítí být ohroženi. Mocní se bojí slova, samostatného myšlení a pravdu přímo nesnášejí. Jinou pravdu. Mají svoji.

26.4.2024 v 13:30 | Karma: 17,02 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Ekonomika

Vlastně mne nejvíc zajímá, jestli vydělám tolik, abych si za to koupil, co potřebuji. A aby zbylo ještě i na horší časy. A kradlo víc rudé bratrstvo nebo současná mafie u koryt?

19.4.2024 v 13:30 | Karma: 19,86 | Přečteno: 444x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Zimní bunda

Jsme materialisté větší, než je zdrávo. Věci a touha po nich nás ovládají v míře, kterou si odmítáme připustit. Závislost na nadbytku nám zatemňuje rozum a bere radost ze života. Mít je pro nás víc, než být.

12.4.2024 v 13:30 | Karma: 14,09 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Zkušenost a chyba

Kdo nedělá chyby, ani nemůže být člověkem. Kdo se z nich nepoučí, ani si jím nezaslouží být. Kdo stále opakuje tytéž, má dlouhé vedení, někdo ho proklel, nebo je jednoduše hloupý.

5.4.2024 v 13:30 | Karma: 13,81 | Přečteno: 286x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 17,30
  • Průměrná čtenost 292x
Jsem expresident KKR, dárce plazmy, skládám básně, písně, musím je i sám interpretovat (nikdo jiný na to není) pomocí kytary a jiných hudebních nástrojů, zabýval jsem se grafologií, sloužil jsem u PS, vedl pionýry, byl finančním poradcem...

Věřím, že inteligentní člověk je schopen s jiným inteligentním člověkem se vždy domluvit. Jestliže oba chtějí. S těmi ostatními jak kdy. A že stejnou věc lze vidět i jinak.

Čulibrka uveřejňuji se zhruba ročním zpožděním v 13.30 hodin každý pátek.

Rád si přečtu vaše názory v debatě. Jakékoli. Napsat mi můžete i na https://www.facebook.com/jindrich.kubanek.3

Seznam rubrik